Предстоящ мач:

Ботев - Арда

Ботев - Арда

Иван Йотков

ivan.yotkov (at) botevplovdiv.bgДа работя за „Ботев” за мен е сбъдната мечта

Финансовата стабилност е от фундаментално значение за всеки футболен клуб. След като дълги години приходите отиваха в един единствен джоб, а задълженията се превръщаха в лавинообразно растящи дългове, в „Ботев” най-сетне се усеща компетентно управление на паричните потоци. С тежката и отговорна задача да разпределя средствата така, че всички да са доволни се зае финансовият директор Иван Йотков. Освен, че е специалист в своята област, той е и заклет фен на „жълто-черните”. Той е един от нас. В навечерието на сезона, който трябва да ни върне в професионалния футбол, г-н Йотков даде отговор на въпросите за финансовото състояние на „Ботев”.

–          Г-н Йотков, след  дългите години на финасов колапс феновете се интересуват има ли пари в касата на „Ботев” и осигурен ли е клубът за предстоящия сезон?

–          Ако говорим за настоящия момент – да, има пари в касата. Дори днес(б.а. – 10 август) от нея изтекоха доста пари за осигурителни вноски и трудови възнаграждения. Надали има фирма или футболен клуб, който да разполага с бюджета си за годината още в нейното начало. Постъпленията са текущи. Направили сме необходимия разчет за разходите и приходите, които ще влизат в касата поетапно. За месец юли всичко е изчистено, както и текущите плащания за началото на август.

–          Преди време бе обявен бюджет малко над 1 милион лева. Вярвате ли, че тази сума ще постъпи в клуба в следващите 12 месеца?

–          Да, вярвам. Голяма част от тях идва от един основен спонсор. Засега не искам да съобщавам името му, тъй като във втората половина на месеца предстоят финалните разговори и подписването на договорите. Това, което мога да кажа сега е, че има принципно съгласие между двете страни и ясни финансови параметри, в които към този момент нямам основание да се съмнявам. Друга част от бюджета е гарантирана от бизнесмените в УС на Сдружението. Имаме вече подписани рекламни договори, предстои да подпишем още. Искам специално да благодаря на феновете, които платиха членски внос. Те показаха голяма активност и това ни помогнаха много в началото, когато ни беше най-трудно. Разбира се, очакваме и добри приходи от посещенията на мачовете.

–          С кои фирми има подписани рекламни договори?

–          Факт са договорите с „Минметинвест” и „Стойчев и син”.

–          Тежи ли негативното отношение, което АД-то на Христолов насади у партньорите на „Ботев”?

–          За съжаление тежи. Ние сме различен правен субект, но в чисто психологисеки план „благодарение” на управлението в последните години реномето ни във финансов аспект е на най-ниското стъпало. Почти никъде не ни разрешават разсрочено плащане. За всичко плащаме в аванс или при доставка.

–          Удачна ли е форма на управление от АД, когато става въпрос за футболен клуб?

–          Футболните клубове се радват на засилен обществен интерес и не би трябвало да се управляват като другите търговски дружества. Ако има основен акционер, той трябва да работи за благото на клуба, а не преди всичко да гледа собствената си изгода. Сега „Ботев” предлага революционен модел на управление. Клубът е на една широка група от фенове. Вратите са отворени за всеки, който иска да влезе в Общото събрание на клуба и ефективно да участва в неговото управление. Единственият недостатък на този модел е във вземането на оперативни решения, тъй като те стават по-трудно, когато в тях участват много хора. Засега обаче, успяваме да балансираме в тази насока.

–          Без да слагаме каруцата пред коня, всичко това означава ли, че докато тече сезонът в третия ешалон, ръководството ще мисли и за финансирането в „Б” група?

–          Разбира се, че вече мислим за следващата година. По тази причина работим върху няколко варианта. Обмисляме възможности за по-ефективни модели на финасиране. Не е изключено да направим ново АД, в което мажоритарен дял да има Сдружение ПФК „Ботев”.  В чисто юридически план има доста възможности и ние вече мислим върху тях.

–          Вие сте фен на „Ботев”. Какво е да работиш за любимия си клуб?

–          Трудно е да се опише. За мен е страхотна тръпка. Израстнал съм на този стадион със „златния” отбор от 80-те години. Като малък мечтаех да пипна някой от играчите. Чувствам се като човек, чиято детска мечта се е сбъднала. Сега искам да помогна за създаването на нов голям отбор.

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!