Предстоящ мач:

Локомотив София - Ботев

ЦСКА София - Ботев

Златка Габерова: Нашата амбиция е Ботев да бъде сред най-добрите в България

Старши треньорът на девическия отбор на Ботев (Пловдив) – Златка Габерова даде първото си интервю пред клубната медия.

Габерова сподели своя поглед върху представянето на момичетата в девическия отбор, коментира целите, плановете и амбициите пред клуба за развитие в сферата на женския футбол.

Здравейте, може ли да се представите с няколко думи?

Казвам се Златка Габерова и съм треньор на девическия отбор в школата на Ботев (Пловдив). Занимавам се с футбол от почти 20 години. Започнах да тренирам и играя през далечната 2005 година с отбора на Ботев (Пловдив). През 2007 година преминах в тима на НСА София, с който пет поредни години бях шампион на България. С отбора на НСА съм участвала в турнири от Шампионската женска Лига, бях част и от националния отбор на България както при девойки, така и при жени. От 2013 до 2018 година бях футболен съдия, след което започнах да се занимавам професионално с треньорство.

Кога започнахте своята работа с момичетата в Ботев?

Официалният старт на девическия отбор на Ботев (Пловдив) беше през месец септември, като още със старта отборът взе участие в местен турнир на „Coca-Cola“ и се класира на второ място. По време на надпреварата нашият отбор постигнахме три поредни победи, но във финала загубихме от опитния отбор на Пълдин.

Как се роди проектът за създаване на женски отбори?

Проектът започна със стартирането на „Футболно Училище Ботев“ и програмата на БФС UEFA Playmakers.

Колко момичета тренират в момента в клуба?

В момента тринировъчни занимания водят над 30 момичета, разпределени в две възрастови групи: момичета до 11 години и девойки до 13 години. Отборите ни участват в официалните първенства на БФС – Зона Пловдив.

Как оценявате представянето на момичетата през есенния полусезон?

Изключително съм доволна от представянето ни през есенния полусезон. При момичетата до 11 години може да се похвалим, че сме едни от най-добрите отбори. Девойките до 13 години също се представят много добре, завършиха есенния дял с победа. Сигурна съм, че през следващия полусезон, ще сме още по-добри.

Как протича подготовката преди началото на официалните мачове?

Подготвяме се усърдно за старта през месец март. С момичетата до 11 години успяхме да изиграем няколко контролни срещи. С девойките до 13 години ни предстои контролна среща срещу отбора на Левски (София).

Как протича един тренировъчен ден на женския отбор на Ботев?

С момичетата до 11 години тренираме по два пъти на седмица, а с девойките до 13 години три пъти. Две от тренировките ни са по време на „Футболно Училище Ботев“, което е полезно за момичетата. Често играем двустранни игри с момчета на тяхната възраст.

Различават ли се момичетата в начина на работа от другите отбори в академията на Ботев?

Не мисля, че има разлика в работата между момичетата и момчетата. Точно както всеки един отбор от школата и момичетата имат кондиционен треньор, треньор на вратарите. При работата с тях използваме абсолютно всички ресурси, с които разполагаме като камери, софтуер с профили на всички състезателки и методически насоки.

Какви са плановете и амбициите за развитие на клуба в сферата на женския футбол?

Както казах, планове на клуба са да продължим да развиваме женските формации и да започнем да играем „футбол 11“ – нашата амбиция е да бъдем най-добрите в България. Надявам се през следващия сезон да имаме още една формация (девойки до 15 години) и след няколко години да имаме и професионален женски отбор, който да бъде конкурентен и да взима редовно участие в европейски футболни турнири.

Набирате ли още момичета и как протичат записванията в клуба?

Клубът набира и селектира нови момичета през цялото време откакто стартирахме досега. Целта ни е да съберем отбор от мотивирани момичета, които искат да се развиват професионално в сферата на футбола.

Защо момичетата трябва да изберат да тренират в Ботев?

Причините за това са комплексни. Като започнем с това, че Ботев (Пловдив) разполага с една от най-добрите бази в страната. Другата изключително важна причина е, че момичетата са обучавани от лицензирани треньори и не на последно място заради дългосрочния план на клуба да развива женския футбол и девическите отбори на Ботев да бъде сред най-добрите в България и Европа.

Какво ще пожелаете на „жълто-черните“ момичета?

Искам да ги поздравя и да им пожелая да бъдат здрави и все така мотивирани и успешни през предстоящия сезон.

ПФК Ботев Пловдив продължава да следи развитието на младите момичета. Припомняме, че клубът ще даде възможност на всички момичета, които обичат и подкрепят Ботев да стартират своя път във футбола именно с “жълто-черната” фланелка.

За повече информация и записвания може да се свържете с Михаел Ангелов (администратор на ДЮШ) – 0892 62 62 30.

Подобни статии

Подобни статии