Предстоящ мач:

Славия - Ботев

Ботев - ЦСКА 1948

Почина легендата на Ботев (Пловдив) Виден Апостолов

Тази нощ внезапно ни напусна една от големите легенди на Ботев (Пловдив) и българския футбол Виден Апостолов.

Роден е на 17 октомври 1941 г. в с. Курило, Софийски окръг. Спортната си кариера започва в Локомотив (София), където още в юношеска възраст играе в представителния отбор – в 15 срещи постига и един гол в „А“ РФГ. В отбора на Ботев идва през 1960 г. и цели 17 сезона до 1976 г. играе в неговите редици.

Започва кариерата си като ляв краен нападател със силен и точен удар, отлична техника и верен поглед на терена, но в Ботев треньора Г. Генов вижда в него отличен ляв краен защитник. Така близо 15 сезона фланелката с N4 е патент на Виден Апостолов.

В играта той се проявява като бърз защитник, повратлив, физически здрав, водещ успешни единиборства с противниковите крайни нападатели. Но това е, така да се каже, половината от играта му. Другата е неговата любов към атаката, умелото му включване в нападение, когато с мощния си удар с левия крак огорчава не един и двама вратари. Проявява се и като много добър изпълнител на преки свободни удари. Като голмайстор В. Апостолов е рекордьор сред защитниците в „А“ РФГ с отбелязани 38 гола. Отличната му игра привлича вниманието и на треньорите на различните национални гарнитури. Той взима участие в 22 срещи в „А“ националния отбор (в тях отбелязва 3 гола), в 5 срещи в „Б“ националния отбор и в 2 срещи в младежкия национален отбор (до 23 г.)

В първенството на „А“ РФГ има 444 срещи, от които 429 с екипа на Ботев. Взима участие в около 70 официални и приятелски международни срещи (10 гола), в около 130 контролни срещи (25 гола) и 70 срещи за КСА (8 гола). С отбора на Ботев е шампион на страната за 1967 г., носител на Купата на съветската армия за 1962 г., носител на сребърен (1963 г.) и бронзов (1961 г.) медали от първенството  на „А“ РФГ и носител на Балканската клубна купа за 1972 г. Носител е на купата за индивидуално спортсменство на в-к „Земеделско знаме“ за сезоно 1970-1971 г. 

След приключване на състезателната си кариера остава на работа в АФД Тракия. От 1981 до 1985 г. е началник на футболния клуб, а от 1985 до 1990 г. е щатен първи-заместник председател на ФК Тракия (ФК Ботев). От есента на 1990 г. е щатен председател на ФК Ботев с големи заслуги за изграждането на клуба на профисинална основа.

През 1972 г. е удостоен със званието „Заслужил майстор на спорта“.

ПФК Ботев Пловдив изказва искрени съболезнования на близките и роднините на големия български футболист Виден Апостолов!

Подобни статии

Подобни статии