Предстоящ мач:

Ботев Враца - Ботев

Ботев Враца - Ботев

Нашата емблема

Уважаеми ботевисти,

В документ от 15 септември 1917 година става ясно, че на заседание на Управителния съвет на клуба, в присъствието на всички негови членове, по въпроса за клубен символ се е приело, че дотогавашният символ, буква „Б“, оградена в кръг, се премахва и по предложение на художника Мирослав Дечев се одобрява представената от него рисунка, представляваща:

Червен кръг, в който е разположен зелен правоъгълник, в който е вписано „Ботевъ“ (по-рано е взето решение името на клуба да остане само „Ботев“, без първото име на революционера). Над зеления правоъгълник е вписан щит с клубните цветове черно и жълто в диагонално райе от изток на запад.

А ето какво символизира и самата емблема:

„Червено, бяло и зелено са цветовете на трибагреника на Царство България, като в същото време означават и кръвта на героите, чистотата на душите и плодородието на България. Щитът с клубните цветове е символ на храбрите. Нескончаемият кръг – на вечността.“

По предложение на Председателя под правоъгълника се е вписала годината на основаване 1912.

Предлагаме на Вашето внимание препис на документа, който можете да видите в автентичния му вид в галерията към статията:

Протокол № 26

От 15 септември 1917

На заседание на Управителния съвет, в присъствието на всички членове, по въпроса за клубен символ се прие следното:

І. Досегашният символ, буква „Б“, оградена в кръг, се премахва и по предложение на художника Мирослав Дечев се одобри представената от него рисунка, представляваща:

Червен кръг, в който е разположен зелен правоъгълник, в който е вписано „Ботевъ“ (по по-раншно решение името на патрона ни остава само „Ботев“, Христо отпада). Над зеления правоъгълник е вписан щит с клубните цветове черно и жълто в диагонално райе от изток на запад.

ІІ. Символика:

Червено бяло и зелено са цветовете на трибагреника на Царство България, като в същото време означават и кръвта на героите, чистотата на душите и плодородието на България. Щитът с клубните цветове е символ на храбрите. Нескончаемият кръг – на вечността.

ІІІ. По предложение на Председателя под правоъгълника да се впише годината на основаване 1912.

 

В галерията към статията можете да видите и първия вариант на емблемата, предложена от Мирослав Дечев, която е изцяло в жълто-черно.

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!