Предстоящ мач:

Ботев - Арда

Ботев - Арда

94 години от спечелването на Царската купа на България

На днешната дата през далечната, но историческа 1929г. Ботев става държавен първенец за първи път в своята история след победа над столичния Левски.

Според действащата тогава наредба първенството се провежда по системата на директни елиминации в един мач. За тях се класират победителите от всички спортни области в страната, които по това време са общо 13 на брой.

Ботев печели надпреварата в Пловдивска област и се класира за националните елиминации. В тях отборът ни отстранява Левски (Бургас) след победа с 2:0, след което и варненския Шипченски Сокол с 3:1.

Така на 3 октомври 1929 г. на стадион „Юнак“ в София отборът на Ботев играе финална среща за държавно първенство срещу отбора на Левски (София). Въпреки преобладаващата домакинска публика, няколкостотин „жълто-черни“ фенове на „канарчетата“ подкрепят неистово своите любимци, които в крайна сметка успяват да им се отблагодарят.

След един крайно напрегнат, динамичен и интересен двубой Ботев побеждава с 1:0 и спечелва титлата „Държавен първенец“ и става носител на Царската купа по футбол за 1929 година. Шампионското попадение е дело на легендарния Никола Щерев – Старика след гол с глава в 81-ата минута. Стихийният натиск на Левски (София) в последните минути е умело отразен от пловдивчани и Ботев става Шампион на България!

Радостта ни от постигнатия успех е неописуема. Стотици „жълто-черни“ сърца понасят на ръце любимците си по софийските улици, а пристигането на Шампионите в Пловдив предизвиква истинска еуфория.

Клубът е посрещнат тържествено на Централна гара в Пловдив от духов оркестър, кмета на града Божидар Здравков, председателя на спортната област Щиплиев, видни общественици и симпатизанти.

Многохилядното шествие манифестира по улица „Иван Вазов“ и Главната улица на града, носейки Шампионите на ръце, а по пътя си футболните герои са възнаградени с овации от пловдивското гражданство.

Да живее Ботев Пловдив!

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!