Предстоящ мач:

Славия - Ботев

Славия - Ботев

75 години от рождението на Георги Аспарухов

Днес, 4 май 2018 г., се навършват 75 години от рождението на една от най-ярките фигури в историята на българския футбол – Георги Аспарухов. Гунди, както е известен сред народа, напуска рано този свят в автомобилна катастрофа на едва 28 години, заедно със съотборника си в Левски Никола Котков. Въпреки краткия си житейски път Аспарухов оставя дълбока диря във футбола със своите качества като спортист и човек. 

Роден е на 4 май 1943 г. в София. Дебют в „А“ група прави едва 17-годишен с екипа на родния Левски, като със синята фланелка записва 23 мача и 7 гола, преди да премине в редиците на Ботев, където в продължение на година и половина отбива военната си служба. 

Периодът в Пловдив се превръща в истински разцвет за младия централен нападател. Попаднал в прекрасния „жълто-черен“ колектив, Гунди бележи гол след гол. Бележи 25 пъти в 47 мача за първенство и 7 попадения в 6 двубоя в турнира за КНК. Като футболист на Ботев Георги Аспарухов печели Купата на България през 1962 г., става вицешампион на страната през следващия сезон и прави дебют в националния отбор на страната, като участва и на Световното първенство в Чили заедно с Динко Дерменджиев.

След завръщането си в Левски Гунди се утвърждава като най-силният футболист на своето в време в България и един от най-силните в Европа. През 1965-а се нарежда на осмо място в анкетата за „Златната топка“. Желан е от редица европейски грандове, сред които най-настоятелен в опита си да го привлече е Милан. Режимът в България обаче не позволява на Аспарухов, както да остане в Ботев след уволнението си от казармата, така и да премине в отбор от Европа.

След името си легендарният футболист оставя 247 мача (200 за Левски, 47 за Ботев) за първенство, в които отбелязва 150 гола (125 за Левски, 25 за Ботев), 18 мача и 19 гола в европейските клубни турнири и 50 мача с 19 гола за националния отбор на България.

Участник е на 3 Световни първенства – Чили (62), Англия (66) и Мексико (70). 

Футболист и спортист №1 на България за 1965 г.

Гунди е избран посмъртно за футболист №1 на България за XX век, изпреварвайки в допитването носителят на Златна топка, Златна обувка, КЕШ и бронзов медалист от Световно първенство – Христо Стоичков.

Георги Аспарухов загива заедно с Никола Котков в автомобилна катастрофа край прохода Витиня в Стара планина на 30 юни 1971 г. На погребението на двамата спортисти се стичат близо 150 000 души.

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо ново от любимия си футболен клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!