Предстоящ мач:

ЦСКА 1948 - Ботев

ЦСКА 1948 - Ботев

„Златната книга на Ботев“ в Историческия музей

От утре, 14-ти декември, феновете на Ботев ще могат да се докоснат до „Златната книга“ на клуба. Ще бъде открита изложбата „100 години „Ботев” Пловдив” в Регионален исторически музей – Пловдив, като основни организатори са ПФК „Ботев” Пловдив, футболният историк Румен Минков и любезните домакини. Събитието ще бъде открито с прожектирането на филма на БНТ2 „100 години ФК „Ботев” Пловдив”. Негов автор е Пепа Славчева, а оператор Димитър Рочев. Самата изложба ще бъде подредена в залата за временни изложби, а акцентът пада върху „Протоколната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” и „Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” от 1927 година.

Уникалните документи не са представяни пред широката публика, защото излязоха на яве след осъществяването на изложбата „100 години Ботев Пловдив – 100 години организиран футбол в Пловдив”, която се проведе в Градската художествена галерия през месец март тази година.

„Протоколна книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” беше дарена на Регионален исторически музей – Пловдив от Желязко Славов Бургелов. Тя съдържа протоколите от заседанията на настоятелството на спортния клуб от месец ноември 1926 година до месец ноември 1927 година. В тях са описани всички инициативи по дарителската акция за събиране на средства за построяването на бюст-паметника на Христо Ботев.

От документа става ясно, че сред членовете на журито, одобрило проекта на скулптора Васил Вичев, са: Георги Атанасов (един от основателите и председателите на дружеството на южнобългарските художници), арх. Стойков (може би арх. Стойко Стойков, най-ярката фигура в пловдивската архитектурна колегия в периода 1920 – 1940 г.) и легендарният Цанко Лавренов. Освен това в книгата е записан текстът на телеграмата, с която членовете на клуба провъзгласяват Димитър Петров Кудоглу за почетен член на клуба.

„Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” е една от инициативите по дарителската акция за построяването на бюст-паметника на Христо Ботев. В протоколната книга е записано, че фамилията на художника, нарисувал лика на Ботев върху корицата й, е Станчев (най-вероятно Христо Станчев).

Първият подпис в „Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” е на Негово Величество Борис III Цар на Българите, който подарява 2000 лв. за направата на паметника. До тържественото откриване на бюста на Христо Ботев на 2 юни 1927 г. в Златната книга се подписват още Андрей Ляпчев – министър-председател на България, Окръжният управител на Пловдив, Председателят на окръжната комисия и Началникът на Пловдивския гарнизон. Специална комисия представя книгата за подписи и събира дарения чрез нея до 1937 г.

Освен „Протоколната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” и „Златната книга на спортен клуб „Христо Ботев” – Пловдив” от 1927 година, посетителите ще видят и членска карта от 1935 година, колекция от книги за ФК „Ботев” Пловдив, колекция от значки, фотографии на съставите, постигнали най-големите успехи, фотографии от честванията на 100 годишнината и др.

Начало: 17:00 часа, 14.12.2012 (петък) зала „Съединение” на площад „Съединение” № 1

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!