Предстоящ мач:

Ботев - Арда

Ботев - Арда

Всичко за новия стадион!

Очакваната с огромен интерес презентация на идейния проект за реконструкцията на стадион „Христо Ботев” се състоя днес в заседателната зала на Общински съвет Пловдив. Авторът на проекта арх. Георги Савов показа в детайли как ще изглежда „Колежа” и обясни подробно с какво ще разполага съоръжението. Той ще отговаря на изискванията за III КАТЕГОРИЯ по стандартите на УЕФА.

Според арх. Савов строителството ще погълне около 20 млн. лева, а стадионът трябва да бъде готов за експлоатация през 2014 година. Реконструкцията ще бъде извършена на четири етапа, първият от които ще започне до края на месец март т.г. и ще продължи четири месеца.

Първият етап се състои в подмяна на терена, който ще разполага с модерна дренажна система и отоплителна инсталация. Теренът ще бъде с размери 68×105 метра. Трибуна Изток също ще бъде ремонтирана, като под нея ще се намират съблекалня, стая за допинг и лекарски кабинет.

Вторият етап обхваща цялостна реконструкция на южната трибуна. Тя ще се намира на 8 метра разстояние, като по този начин ще се освободи място за паркинг.

Третият етап е аналогичен на втория, но се отнася за северната трибуна.

Четвъртият етап засяга централната трибуна. Тя ще бъде преместена с 10 метра навътре от сегашното си положение. Подходът към ложите ще се извършена от фасадата, която, заедно с бюст-паметника на Христо Ботев, е единственият спомен, който ще остане от настоящия вид на стадиона.

Всяка от трибуните ще разполага със самостоятелен контрол на достъп. За всеки сектор ще бъдат изпълнени санитарните изисквания за провеждане на спортни и обществени мероприятия.

Информационното табло ще бъде под козирката на южната трибуна. Проектът предвижда осветлението да се намира на самата козирка. Тъй като тя ще бъде поставена в края на строежа, се работи и върху вариант за изнесено извън рамките на стадиона осветление, уточни арх. Савов.

След края на реконструкцията стадион „Христо Ботев” ще разполага с 18000 седящи места, от които 120 ще бъдат ВИП. 80% от местата ще бъдат покрити. Паркингът ще побира 800 автомобила и 6 автобуса.

Помещенията под трибуните ще бъдат на три нива. Те включват съблекални, медицински кабинети, зала за технически конференции, помещения за представителите на медиите, 4 спортни зали, музей, фен-магазин, санитарен възел, тераси и др.

Арх. Георги Савов уточни, че разликата между този идеен проект и други подобни е, че настоящият е изпълним  в обозрими граници. Изпълнителният директор на Ботев Пловдив Ангел Палийски допълни, че клубът има готовност да започне ремонтните дейности.

Авторът на проекта и ръководството на футболния клуб благодариха на мажоритарния собственик Цветан Василев и подчертаха, че без неговата финансова благословия всичко това не би било възможно.

Още за визията и параметрите на новия стадион може да видите тук.

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!