Предстоящ мач:

Ботев - Арда

Ботев - Арда

Трифон Пачев: В момента ДЮШ на Ботев е по европейски модел, имаме много талантливи деца в академията

Директорът на детско-юношеската школа на Ботев (Пловдив) Трифон Пачев даде обширно интервю пред сайта на Клуба. Легендата на „канарчетата“ навлезе в детайли за промените около „жълто-черната“ академия и методите на работа.

Днес ще публикуваме първата част от интервюто на легендарния бранител, в което той засяга работата на школата и призванието да си част от юношеския национален отбор.

Каква е структурата на детско-юношеската школа в момента – колко отбора и колко треньора има?

В академията разполагаме с десет отбора. Имаме 12 треньора, както и двама кондиционни треньори. Двама треньори на вратарите, които се занимават с младите ни вратари. Както знаете, имаме методист, който отговаря за тренировъчния процес в академията. Имаме още скаутско звено, както и изключително важна позиция – психолог, който се занимава само с децата. Както и медицински екип, който е много важен за работата с академията, защото това са хора, които се грижат за травмите и по най-бързия начин контузените футболисти да се върнат към игровата им подготовка.

Мисля, че като структура в момента нашата академия е направена по европейски модел. Всичко, което ни е необходимо, е предоставено. Не малко средства се вложиха от ръководството на клуба, за да бъдат изпълнени нашите желания – относно материалната база (екипировка, нови врати, зала за анализи, камери). Това ни задължава още по-добре да работим.

По колко треньори се занимават с отборите, има ли отбори с по двама треньори?

Променихме старата практика и вече по двама треньори работят с всеки отбор. Има един главен и един помощник, които се допълват. Двамата треньори много по-добре да обхванат работата на всички деца в конкретния отбор.

Какви промени наложихте в академията в последните месеци?

Променихме много неща, изключително се налага на дисциплината на работата в академията. Прави се анализ на всяка една тренировка, непрекъснато треньорите работят върху седмичния тренировъчен процес заедно с методиста Даниел Коен. Изключително много вече се набляга на индивидуалната работа, което е най-важното нещо и ще помогне за развитието на децата. Час и половина отборна тренировка не е достатъчна за развитието на юношите. Другата добра промяна е комуникацията ни с медицинския екип, защото всеки ден получаваме информация за състоянието на контузените футболисти. Футболист, който е тестван ни е издържал физическия тест, не започва тренировка и не участва в мачовете. Започваме срещи с родителите, за да знаем и тяхното мнение – как се чувстват децата. Защото те не са само в академията на терена, те са и в училище. Знаем, че училището и футболът трябва да вървят ръка за ръка. Другото важно нещо е, че вече имаме психолог, който във всеки един проблемен момент може да работи с децата, за да видим когато има спад във формата на какво се дължи. Държим изключително много на дисциплината на родителите. Преди време имахме проблем с родител, който направи скандал на мач с Локомотив и този родител бе отстранен от наблюдаване на мачове. Изключително сериозна работа на треньорския екип, вече треньорите са много ангажирани не само с тренировъчния процес, но и с анализи, подготовки на програми. Смятам, че трябва и малко време, за да може всички промени да дадат нужния резултат.

Кое е по-важно за вас – създаването на футболисти или преследването на резултати в юношеските групи?

За мен най-важната работа на всяка академия, която работи с деца, е да подготвя талантливи и добри футболисти. Никой не помни на кое място се е класирал даден отбор, но всеки помни талантливият футболист откъде е произлязъл. Всички промени, които правим по организация работата на академията, ги правим точно поради тази причина – да може да подобрим и качествата на всеки един футболист. Аз не виждам каква е ползата от академията, ако имаме отбори, които се класират на първите места. Като свърши 5-годишното обучение и нито един футболист не отиде към първия отбор – това не е добре. Продължавам да твърдя, че в нашата академия има много талантливи деца. Но трябва много по-здраво и усърдно да се работи.

Колко национални състезатели има Ботев (Пловдив) и каква е комуникацията с националните селекционери?

Бройката на националните състезатели винаги е променлива. В националния отбор отиват най-добрите, които са в най-добра спортна форма. В момента имаме 12 национали, но не е важна бройката, а как се представят в националния отбор и как защитават името на клуба.

Повиквателната за националния отбор е едно призвание и голяма отговорност за всеки футболист. Аз също съм бил в националния отбор, по други по-ранни времена, но когато отидеш там ти имаш отговорност да представиш собствения си клуб, държавата и най-вече себе си, за да покажеш, че мястото ти е наистина там.

Каква е връзката между ДЮШ и втория отбор?

Връзката е много голяма, защото реално вторият отбор се запълва от наши юноши. В момента имаме 16-17-годишни момчета, които участват във втория отбор. За жалост, представянето не е много добро. Да, ние наистина сме най-младият отбор във Втора лига, но има много върху какво да се замислят нашите играчи. Защото само младостта не е оправдание.

Колко юноши на Ботев в момента са с професионални договори към клуба?

До колкото на мен ми е известно, няма друг клуб в България с повече собствени кадри (юноши), които да са подписали професионални договори. Към този момент имаме 18 юноши с професионални договори. Това ги задължава да бъдат много по-отговорни в тренировъчния процес и представянето си. Конкуренцията е голяма и много трудно се пробива в мъжкия футбол.

Във втората част Трифон Пачев говори за интереса на други клубове към „жълто-черните“ юноши, развитието на Никола Илиев, футболното училище на Ботев Пловдив, както и емоционалните си спомени от дома на Ботев – стадион „Христо Ботев“.

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!