Предстоящ мач:

Ботев - Арда

Ботев - Арда

Спортен клуб Ботевъ

Емблемата на СК Ботевъ от 1923 до 1944Още от самото си създаване през март 1912 година, СК Ботевъ е призван да възпитава пловдивската младеж в любов към спортните надпревари и физическата култура. Освен играта футбол, или „ритни-топ“, в най-популярната спортна организация на Пловдив се практикували атлетика, хазена (хандбал), баскетбол, волейбол, колоездене, фехтовка, езда, ски и плуване.

На особена почит бил офицерският атлетически клуб и младежката дружина към него. Спортен клуб Ботевъ е носител на лекоатлетическата купа на Пловдив за запасни офицери за 1934 и 1935, носител на купа „Асенова крепост“ за Южна България през сезоните 1934, 1935, 1936, 1937, 1938, 1939 и 1940. Носител е на Общата лекоатлетическа купа „Левски“ за 1937, 1938 и 1940, както и на ред други призове. На първото всебългарско състезание по маратонско бягане, на 1 юни 1924 година, ботевистът Никола Цонев пробягва класическата дистанция (42 км) за 4:04.30 ч. и така печели бронзовия медал. Това е първият национален медал, спечелен от клубен състезател! В същата надпревара четвърти се класира друг ботевист – Никола Вълков, който пък през Май`1926, на турнир в София пробягва 1500 метра за 4:10.0 минути – държавен рекорд за времето си! През 1935 година е направена 120-метрова лекоатлетическа писта на парк-игрище „Ботевъ“ в Кичук Париж, която е била третата подобна писта в Царството. За Балканските игри през същата година в Цариград, в националния атлетически отбор са включени двама състезатели на СК Ботевъ. През есента на 1937 се провежда първата щафетна обиколка на Дановхълм (Часовниковия хълм), победители са „жълточерните“. На Балканиадата в Букурещ участва Петър Стоилов-Катерицата. В онези години Ботев Пловдив е в елита на българската атлетика, мерейки единствено сили в оспорвани надпревари със софийските АС`23, Славия и Левски.

Най-изявените пловдивски гимнастици  в периода 1922-1944 са членове на жълточерния клуб – Георги Добрич, Атанас Сарафов и Григор Василев. Спортните дружества в Царство България са нямали право да участват в състезания по гимнастика, това е било привилегия на общонационалната гимнастическа организация „Юнак“ с нейните поделения по градове и региони. Поради тази причина тримата се състезават в официални шампионати от името на „Тракийски юнак“. Най-голямото международно гимнастическо състезание в България по онова време се провежда на парк-игрище „Ботевъ“ през 1938 година, турнирът е по случай Мострения панаир.

В Пловдив волейболът прави първите си стъпки в училищните дворове на колежа „Свети Августин“ и гимназията „Александър І“, и естествено това да е спорт застъпен в програмата на СК Ботевъ. В първото си официално състезание нашите отстъпват с 0:3 гейма от софийския Левски. Периодът 1934-1937 е най-бележитият за волейболния ни тим, умело ръководен от д-р Велев и д-р Миндов. Изявени играчи са Боньо и Гьошо Хаджипетрови, д-р Иван Попов, Георги Гогич, Младен Костов, Евтим Рафаилов, Марин Бацелов, Петър Деянов и Иван Георгиев.

Баскетболът се развива в клуба от 1922 година, като в началото има само дамски отбор, понеже дълго време този вид спорт се е считал за „повече женски“. Увлечени по футбола, мъжете подценявали тази игра и управата на СК Ботевъ въвежда практикуването на баскет и хазена (разновидност на хандбала) за жени и девойки. Никола Щерев-Старика се проявява като универсален спортен треньор и освен футбол се занимава, и с баскетбол. Освен него, другите активисти на играта под коша били Иван Гутев, Исак Фридман (превел от немски, указания и методика за баскетбола) и братя Цокови (превели първият правилник от английски език). Първият официален мач е през 1924 година – победа срещу пловдивския Бенковски (обединил се с Победа през 1925 в БП`25, предшественик на елитния Левски Пловдив, създаден през 1928 година след сливане на Тракийска слава и БП`25). Първият междуградски двубой е срещу Левски София през 1925, по време на Великденските спортни празници по патронажа на Н.В.Царя.

В първите години на съществуването си СК Ботевъ развива основно футбол и атлетика. През 1921 членовете на дружеството – Никола Щерев, Павел Радомиров, Станчо Проданов и Любен Велиганов, организират зимен поход със ски до летовището на Бяла черква в Родопа планина. Така се поставят основите на ски заниманията в клуба, а през 1923 се провеждат първите състезания между членовете на СК Ботевъ. В периода 1934-1941 жълточерните скиори провеждат регулярни зимни лагери и състезания на Бяла черква, а през 1932 ботевистите Щерев-Старика и Ацев взимат участие за пръв път в държавното първенство по ски, което се провело на планината Витоша.

Никола Цонев - маратонец. Един от най-изтъкнатите атлети на Царство България през 20-те и 30-те години. Новатор за времето си, благодарение на него футболистите на СК Ботевъ тренират специални упражнения за физическа издръжливост.

Кирил Танев - шампион и призьор от състезания в Царство България. Участвал многократно и във футболни мачове на СК Ботевъ.

Петър Стоилов-Катерицата.Спринтьор,лекоатлет на средни дисциплини.Запален алпинист и планинар.Голям новатор за времето си със своите програми за обща физическа подготовка на професионалисти и любители.

Атлети на Спортен клуб Ботевъ

Атлетическата секция на СК Ботевъ

СК Ботевъ

1932 - Атлетически празник на клубния стадион в квартал Ухото, Кичук Париж

Общи лекоатлетически игри на спортната школа към СК Ботевъ

Клубни членове пред съблекалнята и ложата на стария ни клубен стадион в Кичук Париж

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!