Предстоящ мач:

Славия - Ботев

Славия - Ботев

От историята: 102 години от утвърждаването на клубните цветове

22 август 1917 година остава в историята на футболен клуб „Ботев“ като датата, в която официално са утвърдени клубните цветове – жълтото и черното. Цветове, с чието значение можем само да се гордеем като българи и пловдивчани.

На днешния ден преди 102 години ръководството на „Ботев“ провело заседание, на което се взели решения за изработването на клубен устав и правилник за вътрешната уредба на клуба.

Присъстващите на събитието клубни членове потвърдили с гласуване и окончателно официализирали жълтото и черното като цветовете, с които „Ботев“ щял да бъде отъждествяван през годините.

Изборът на същите съвсем не бил случаен. Какво послание оставили с него предците ни на следващите поколения ботевисти научаваме от Протокол №22 от 22 август 1917 година, когато се провело и това толкова важно за бъдещето на клуба събрание.

Протокол № 22

От 22 август 1917

 На заседание на Управителния съвет в присъствието на всички членове подир гласуване с многогласие се взеха долните решения:

Да се изработи Клубен устав, в който да се определят правата и задълженията на всеки член, както и дейността и целта на клуба.

Да се създаде правилник за вътрешната уредба на клуба, съгласно исканията на Наредбата.

На заседанието се прие единодушно щото клубните цветове, залегнали в устава и ползвани от клуба за официални от тука на сетне са жълто и черно. Това се определи, тъй като съчетават в себе си следните символи: 

Жълто – цвета на нашите първооснователи от Католическия колеж „Свети Августин“, както и златните жита на Тракия.

Черно – чернозема на плодородната ни почва и цвета на православието от учредителите ни от „1-ва мъжка гимназия“.

Клубните цветове са решени в окончателност и се вписват в устава.

С избора на жълтото и черното ботевистите демонстрирали както огромната си любов към Родината, така и уважението си към две от най-значимите духовни средища в Пловдив, където  предците ни положили основите на легендарния „Ботев“.

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо ново от любимия си футболен клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!