Предстоящ мач:

Панатинайкос - Ботев

Панатинайкос - Ботев

Официално изявление на ПФК Ботев Пловдив

След мача в София в клуба постъпиха голям брой съобщения от фенове с молба да се защити клубът от съдийски грешки и предубедена работа на реферите. Ботев Пловдив, като клуб с богата история и третата по численост публика в България, няма право да пренебрегват подобни призиви.

Разбираме, че въпреки въвеждането на модерни съвременни технологии, е невъзможно да се избегне човешкият фактор в работата на съдиите и да се елиминира факторът грешка. Съдиите са същите хора като всички нас, което означава, че и те могат да грешат.

За съжаление, както показва практиката, резултатите на отбора на терена през този сезон не винаги зависят само от нашите играчи. Някои съдийски решения срещу Ботев често не могат да бъдат обяснени логично. Проблемът със съдийството в българския футбол съществува отдавна и е познат на всички, но това не означава, че трябва да се приеме като нещо нормално и да седим с ръце на кръста. Сигурни сме, че привличането на нови квалифицирани специалисти и реформите в съдийската система са необходими и могат да помогнат целият български футбол да стане по-добър и конкурентен. Смятаме, че този проблем касае не само Ботев Пловдив и затова сме убедени, че ръководствата на голяма част от професионалните клубове в България са съгласни с това.

Системният проблем на съдийството в първенството на България не се изчерпва само с индивидуалните грешки на съдиите. Много по-лошо е, че други участници във футболния процес нямат доверие на българските рефери. Ние сме в много опасна ситуация, когато почти всяка съдийска грешка в почти всеки мач веднага започва да се тълкува като умишлено пристрастие към една или друга група на влияние. Тази ситуация е недопустима и Ботев Пловдив не е готов да се примири с нея.

Футболистите тренират и дават всичко от себе си на терена, акционерът на клуба инвестира пари в него, мениджърите работят за привличане на спонсори и партньори, всичко това се прави, за да даде празник на феновете. Но как да зарадваме феновете, ако отново и отново грешките на хората, които вземат решения на терена, системно се отразяват на резултата. Трудно е в такива условия да се говори за спазване на спортния принцип.

Как да обясним на децата от Академията и техните родители, че цялата работа може да отиде на вятъра в резултат на нечии грешки? Хората, които ни доверяват най-ценното си, децата си, заслужават обяснение и ясни отговори на въпросите си. Но как един клуб може да обясни на своите фенове и партньори, че средствата, които прехвърляме, включително за работата на системата VAR, са по същество изразходвани, ако в крайна сметка не допринасят за вземането на ясни и прозрачни решения в ключови ситуации?

Разбираме, че всичко ще бъде забравено, но резултатът ще остане и в крайна сметка ръководството на клуба е отговорно за резултатите на отбора на терена. Хабим силата, енергията, времето и парите си. Искаме да изградим стабилен клуб, силен футболен отбор, който да е привлекателен за феновете. Затова не смятаме да се примиряваме с подобно положение. Ние сме Ботев Пловдив и ще направим всичко по силите си, за да защитим интересите на клуба и нашите фенове.

След мача в София срещу Левски изпратихме официална жалба до БФС. Освен това открито и публично молим БФС да организира среща или семинар, на който представители на съдийската колегия да ни разяснят някои ключови решения на реферите, които несъмнено повлияха на редица срещи през този сезон. Ние предлагаме подобни срещи да станат редовни. Всички клубове имат право да получат отговори на своите въпроси, за да ги предадат на феновете и да им докладват.

Още веднъж подчертаваме, че всеки може да сгреши. Но грешките трябва да се приемат и да се работи върху отстраняването им. Нека свършим тази работа заедно. От това се интересуват абсолютно всички клубове и фенове в цяла България. Виждаме и разбираме ситуацията в българския футбол отвътре – и сме сигурни, че в близко бъдеще всичко трябва да се промени драматично към по-добро, иначе няма да се налага да говорим за успехи на българските клубове и българския национален отбор на европейската сцена.

С уважение,
ПФК Ботев Пловдив

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!