Предстоящ мач:

Ботев - Арда

Ботев - Арда

Георги Славков – Бенкса

Георги Славков – Бенкса  е възпитаник на юношеската школа на клуба, в която идва от школата на „Тракия“ (Стамболийски). Изявява се още в юношеска възраст. С отбора на „Ботев“ (юноши-старша възраст) е шампион на страната за 1976 година. Играе в „А“ юношеския национален отбор, с който се класира на второ място в международен турнир на УЕФА през 1977 година.


Георги Славков дебютира в представителния отбор на „Ботев“ още в юношеска възраст през 1976 година. Той е един от най-талантливите нападатели в историята на българския футбол. Изявява като съвременен модерен нападател, със свой собствен стил на игра. Бърз както с топка, така и без нея, с отлична реакция, скоростна техника и голмайсторски нюх, той бързо се налага като титуляр както в „Ботев“, така и в „А“ националния отбор. Има отличен поглед върху играта, добра стрелба с двата крака, точен извеждащ пас и е майстор на преки свободни удари.


В периода 1976-1982 година  Георги Славков изиграва 112 срещи с екипа на „Ботев“, в които отбелязва 61 гола. Печели Купата на Съветската армия през 1981 година и бронзов медал от първенството през същия сезон. През 1980/81 година Георги Славков отбелязва 31 гола в елита, с които става голмайстор на България и получава изключително високото отличие на списание „Франс Футбол“ – „Златната обувка“, която се дава на голмайстор № 1 на Европа.


Георги Славков има 35 срещи в „А“ юношески национален отбор (6 гола), 7 срещи за младежкия национален отбор и 30 срещи в „А“ националния отбор (8 гола). С екипа на „Ботев“ взема участие в 25 официални и приятелски международни срещи (10 гола), в 40 контроли (36 гола) и в 40 срещи за КСА и КБ (36 гола). През 1981 година е удостоен със званието „майстор на спорта“. Георги Славков е обявяван три пъти за футболист № 1 на Пловдив за 1978, 1980 и 1981 година.

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!