Предстоящ мач:

Ботев - Арда

Ботев - Арда

Ферарио Спасов: Важно е да стартираме добре

След края на лагера в Австрия треньорът на Ботев Пловдив Ферарио Спасов направи обобщение на подготовката до момента. Обновеният жълто-черен тим бе неотлъчно заедно през последния месец, като в този период се готвеше последователно в Тетевен, Велинград и Бад Леонфелден. На австрийска земя „канарчетата” направиха серия от силни контроли, в които се представиха на доста добро ниво. Въпреки това, Ферарио Спасов остава здраво стъпил на земята. Ето как изглежа Ботев две седмици преди старта на сезона през очите на неговия наставник:

–          Какво е състоянието на отбора в края на подготвителните лагери? 

–          Проведохме една много добра подготовка. И трите лагера минаха при отлична организация, което даде възможност на футболистите да участват пълноценно и да се представят по много добър начин. Трудно ми е да кажа отсега дали сме готови за новото първенство. Можем да говорим на базата на това, което видяхме в подготовката и контролните мачове. Лицето, което показваме и начина, по който играем е повече от оптимистичен, но аз вече на няколко пъти казах, че това са само приятелски срещи. Официалните двубои са много различни, а какво ще покажем в тях, предстои да видим. 

–          В кариерата Ви досега налагало ли Ви се е да правите подобна мащабна селекция и да сглобявате отбор в толкова кратки срокове? 

–          Процес като този, който тече в момента в Ботев, не съм имал преди. Ние правим почти изцяло нов отбор. Където и да съм бил, винаги е имало гръбнак от футболисти, към които сме надграждали с качествени чужденци. За първи път се сблъсквам с подобно предизвикателство. Смея да твърдя, че като качества и характеристики играчите, които привлякохме в Ботев са много над моите очаквания. Оптимист съм за бъдещето на този отбор, защото повечето момчета подписаха за по 2-3 години, а това означава, че в бъдеще този отбор ще има изграден гръбнак и оттук нататък само ще се подсилваме там, където имаме нужда. Направеното дотук ме удовлетворява напълно и това е съставът, с който ще започнем първенството. 

–          Две от плануваните контроли пропаднаха. Достатъчни ли са 8 приятелски срещи за сработването на нов отбор? 

–          След като видяхме, че играта ни започна да се получава по-бързо от очакваното, решихме да не изцеждаме силите на футболистите. Освен това, искахме да избегнем и риска от контузии. Друга причина е необходимостта от аклиматизация след лагера в Австрия, който се проведе на по-голяма надморска височина и при доста по-ниски температури. За последното се консултирахме с медицинския щаб и мисля, че взехме правилното решение да не пътуваме до Ловеч на 1 август. Драми няма, продължаваме да се готвим по план до представянето на отбора идната събота, а след това чакаме Славия на нашия стадион.

–          Какви ще бъдат целите на Ботев през новия сезон? 

–          На фона на това, което се случи на нашите отбори в евротурнирите ми е неудобно да говоря за цели. Разбира се, че имам амбиции, разговарял съм и с момчетата по този въпрос. Тяхната нагласа е много положителна и всички те искат да се представят, както трябва. Нека обаче преди да говорим за цели да изчакаме, за да видим каква ще бъде физиономията ни в официалните мачове. Аз лично очаквам от този отбор много, но е възможно да се появят и някои колебания. Важно е нашите привърженици да разберат този процес и да не изпадат в крайности, които може да внесат негативно настроение в отбора. Искам да запазим спокойствието, инерцията и агресията, които имаме в момента. Ако съумеем да играем по същия начин в официалните мачове в шампионата, мисля че ще поднесем много приятни емоции на нашата публика. 

–          Имате ли някакви притеснения? 

–          На база опита и дългите години в нашата „А” група, които имам зад гърба си, не мога да имам притеснения от нито един отбор. Притеснява ме единствено начина, по който е сформиран нашият отбор. Отново ще кажа, че според мен потенциалът ни е голям, но първо трябва да направим серия от добри игри и победи преди да говорим за целите, които ще преследваме. 

–          Как да тълкуваме отпадането на четирите български отбора в евротурнирите още при първото препятствие? 

–          Като изключително неприятно! Не искам да влизам в ролята на арбитър или съдник за другите. Има си треньори и ръководители, които да коментират представянето на своите отбори. Мога да кажа само, че това е изключително неприятно за имиджа на българския футбол. С такива резултати трудно ще привличаме качествени футболисти от чужбина, а и трудно ще продаваме наши играчи навън. 

–          Трябва ли да приемаме това масово отпадане като сигнал за задължителни промени в родния футбол? 

–          Този въпрос не от моята компетенция, но е видно, че нещо трябва да се направи. Ясно е, че така не може да се продължава и трябва да се вземат мерки за реформа в този спорт. Какви да бъдат те обаче трябва да решат хората, които управляват футбола.

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!