Предстоящ мач:

Ботев - Арда

Ботев - Арда

Ферарио Спасов: Надявам се контузията на Неделев да не е сериозна, търсим привличането на няколко футболисти

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Ферарио Спасов даде обширно интервю пред клубния сайт ден преди края на лагера в Алания. Наставникът на „канарчетата“ коментира актуалните теми около „жълто-черните“.

–    Лагерът в Алания е към своя край, успяхте ли да изпълните това, което бяхте планували с екипа Ви?

–    Това, за което бяхме дошли, го изпълнихме в пълна степен. Преминахме през някои неразположения на футболистите, които пропуснаха по един или друг начин някои моменти от тренировъчния процес. Като цяло условията за тренировка бяха много добри. Ако имам някакви претенции те са в избора на контролните мачове, които имаме тук, защото можехме да направим по-добра програма с контролните срещи. Общите ми изводи са, че момчетата се отнесоха много сериозно към подготвителния период. Единственият много неприятен момент е контузията на Тодор Неделев, която се получи вчера на мача с Чайка. Надявам се контузията му да не е много сериозна, защото той е много важен човек за нашия отбор и се надявам да се възстанови за тежките мачове, които ни очакват през втория полусезон.

–    Какво е Вашето впечатление от Андерсон, който кара проби в отбора на Ботев?

–    Този футболист притежава много добри спортно-технически качества, които са му вродени. Той е от типа футболисти, които ако бъдат привлечени, трябва да бъде за по-продължително време. За мен много по-правилна е инвестицията в точно такъв тип играчи, дори и да става въпрос за чужденец, в които има перспектива и може да се търси печалба за Клуба след време. Със сигурност няма да струва и тези пари, които виждаме да искат чужденци със съмнителни качества. Аз искам този футболист да бъде привлечен и да бъде за по-дълго време част от нашия отбор.

–    Ще има ли други футболисти, които ще привлечете до подновяването на шампионата?

–    Да, ще има. Трима от юношите ни ще бъдат част от елитния кръг на квалификациите на юношеския национален отбор през март и няма да можем да ги използваме – Станислав Шопов, Димитър Тонев и Станислав Работов. Първият е неизменна част от първия отбор, другите двама дадоха сериозна заявка също да бъдат част от мъжкия тим. Ще търсим привличането на външен полузащитник и един футболист, който да води атаката. Може да имаме още следващата седмица хора на проби, които да тестваме в контролата с Царско село. Имаме страхотен колектив, много добри момчета и аз разчитам на този колектив, който да изкара мачовете.

–    Има ли преговори с футболистите, на които договорите изтичат през лятото на 2020 година?

–    Да, има такива преговори. Винаги разногласията са във финансовата част и те могат да бъдат изгладени. Но за това трябва да има компромис и от двете страни. Ако не се стигне до компромис – договорът се прекратява и се търси друг играч на тяхното място.

–    В групата на лагера има много млади футболисти, как се представиха те и оправдаха ли Вашите очаквания?

–    Интензивната подготовка няма как да не им повлияе, защото те за пръв път се сблъскват с мъжкия футбол. Нормално е да има стрес, в мачовете, в които участваха, да показват различна физиономия. Но аз това го разбирам, защото това са нормални реакции. Те са също част от отбора, участваха с голямо желание в тренировките и мачовете. Някои се представиха по-добре, други не толкова, но в крайна сметка щом са с нас и изкараха тази подготовка – това ще им даде самочувствие и ще са подготвени. Самото текучество на играчи при нас е ограничено и те трябва да са готови във всеки един момент да помогнат на първия отбор.

–    Един от тези млади футболисти е Никола Илиев, покрай когото се вдига доста шум за евентуален интерес от редица европейски отбори. Какъв е правилният подход с него според Вас?

–    От шум до реалност има много голяма разлика. Този шум около него няма как да му влияе добре, особено когато футболистът не е устойчив. На мен този шум, който се създава около Коко, не ми харесва. Работил съм с много млади футболисти, с много по-талантливи от него и са успявали само тези, които са успели да избегнат този медиен интерес. На тези години, когато човек е крехък като психика, трудно може да прецени кое е правилно за момента. Трябва да предпазваме младите футболисти от този голям интерес. Това не носи позитиви нито за самия играч, нито за клуба, който го е създал. Накрая от един много талантив футболист се получава така, че той се превръща в момче, което дълги години не може да се ориентира в кариерата си.

–    До подновяването на шампионата остават само три контроли, готов ли е отборът на Ботев за дербито с Локомотив?

–    На това наблягаме, за предстоящия мач с Локомотив, но наистина има доста време до този мач. Но както има много време, така и то минава бързо. Стилът на отбора е ясен, начинът на игра също е ясен на всички. Момчетата са същите от първия полусезон, очаквам още по-добро развитие от тях. Това са мачове, които само спортно-технически не могат да се спечелят, трябва да имаш и други качества. Ние ги притежаваме, показали сме го и вярвам, че ще се подготвим както е нужно за началото на първенството. Сега ни предстои освежаване на отбора, евентуалното привличане на нови играчи, които също трябва да паснат на отбора. Не мога да кажа че съм спокоен, но нито един треньор не може да бъде спокоен, особено в България. Момчетата възвърнаха настроението и увереността си и това ми дава повод да съм оптимист за това, което ни предстои.

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!