Предстоящ мач:

Ботев - Арда

Ботев - Арда

Честит 24 май!

Уважаеми ботевисти,

ПФК „Ботев“ Ви поздравява с празника на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Днес е празник на българския дух и стремежа на народа ни за просвещение!

24 май е денят, в който отдаваме заслуженото на делото на пресветите братя Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд, благодарение на които имаме своята азбука, съхранила народа ни през вековете.

За първи път празникът се чества в Пловдив, където по инициатива на Найден Геров на 11 май 1851 година в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ се организира празнично шествие на учениците. Седем  години по-късно празникът е отбелязан тържествено със служба в катедралния храм „Света Богородица“, а Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде утвърден като празник на българските ученици.

През 1892 година Стоян Михайловски публикува за първи път в списание „Мисъл“ текста на бъдещия всенароден химн „Върви, народе възродени!“, а през 1901 година големият композитор Панайот Пипков написва и музиката за него.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 година денят на българската просвета и култура и славянската писменост започва да се чества на 24 май.

Обявен е за национален празник на Република България на 15 ноември 1990 година с решение на Народното събрание.

Честит празник!

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!