Предстоящ мач:

Панатинайкос - Ботев

Панатинайкос - Ботев

Ботев покани за мача със Славия ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I”

Ботев (Пловдив) продължава кампанията си „От класната стая на Колежа“. За мача със Славия покани получиха две училища – Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, както и ОУ „Княз Александър I”.

В днешния ден представители на „жълто-черния“ Клуб посетиха едно от най-значимите училища за Пловдив – Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“.

Лично директорът на гимназията – г-н Емил Начев, прие билетите от „канарчетата“ и с радост заяви, че ще се радва да посети мача на „Колежа“, както го е правил и в предишните домакински срещи.

Над хиляда ученици, техните родители, както и учителското настоятелство на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и на ОУ „Княз Александър I”, изявиха желание да посетят мача между Ботев и Славия.

Пловдивската хуманитарна гимназия е уникално явление в българската история, като тя е създадена в най-критичния момент от Възраждането – на 1 септември 1850 година. 

В това училище Любен Каравелов се учи на дълг и вярна служба на народа, Васил Левски замисля създаването на революционната организация, а бъдещите ръководители на Априлското въстание се обричат на жертва за свободата на своя народ.

Заслужава да се отбележи, че в Пловдивската гимназия са получили образование и възпитание много от духовните първенци на нацията, като Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Цанко Церковски, Людмил Стоянов, Георги Бакалов, Димитър Страшимиров, маестро Георги Атанасов, Панайот Пипков, проф. Асен Златаров и академиците Любомир Чакалов и Боян Петканчин.

Връзката между две от най-значимите институции на Пловдив – ФК Ботев и Хуманитарната гимназия, също е неизменна част през годините, като едно от първите игрища на „жълто-черните“ е на територията на гимназията.

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!