Ботев отбеляза 106-ия си рожден ден в една среща с историята (СНИМКИ) 12-03-2018 00:00

ПФК "Ботев" отбеляза 106-ата си годишнина с поднасяне на цветя пред паметника на клубния патрон Христо Ботев на базата в "Коматево". Ръководство, служители и деца от "жълто-черната" академия набор 2005 с треньор Георги Андонов отдадоха почит към основателите и радетелите на историята на най-стария съществуващ футболен клуб в България.

Гост на "жълто-черните" таланти бе легендарният плеймейкър на "канарчетата" Петър Зехтински, който след скромната церемония запозна момчетата от школата с ключовите моменти от вековното съществуване на любимия им отбор. Зико сподели пред малките "канарчета" емоцията от това да излезеш пред 45 хиляди зрителина стадион "Пловдив" срещу големия колос Байерн Мюнхен и да го победиш на свой терен. Малките Ботевисти слушаха в захлас и запечатваха всяка една дума изречена от легендата на "жълто-черните". 

"Запомнете деца, Ботев е по-голям от всички. Ботев го е имало преди нас, ще го има и след нас", сподели Петър Зехтински. 

Визитата на Петър Зехтински поставя началото на серия от срещи между личности, оставили диря в историята на "Ботев" и талантите от детско-юношеската академия. 

Преди него големият привърженик на "жълто-черните" Стефан Попов започна срещата с кратка история за паметника, който стои бе преместен от стадион "Христо Ботев" на базата в "Коматево" и как е създаден нашият любим клуб. Ерудираният Ботевист накара всички в залата да настръхнат разказвайки за откриването на първия паметник на клуба през 1927 година. 

"На откриването тогава на мястото на бившия стадион Спартак присъства лелята на патрона ни Христо Ботев и един от сподвижниците му Иван Андонов, който казва пред всички - Не е случайно това, че стадионът на Ботев и паметникът му се намират именно тук. На това място по време на Априлското въстание, избитите четници са били погребани. А за да бъде построен този паметник парите му са събирани от феновете и клуба чрез различни събития и балове. Затова вие трябва да се държите като горди пловдивчани и Ботевисти през цялото време, защото вие сте бъдещето на този клуб, вие сте емблема на Пловдив. Трябва да се държите отговорно, както на терена така и извън него."

Целта на посещенията e децата да се запознаят от първа ръка, както с постиженията на терена, така и с не по-малко важната обществена роля на Клуба. Те ще имат уникалната възможност да научат това от хората, които са участвали пряко в изковаването на историята, с която всички ботевисти се гордеят.