Предстоящ мач:

Ботев - Арда

Ботев - Арда

85 години от първата шампионска титла

На 3 октомври 2014 г. се навършват 85 години от първата шампионска титла в историята на клуба. На днешната дата през 1929-та „канарчетата“ печелят Държавното първенство след победа над столичния „Левски“. 

Според действащата тогава наредба първенството се провежда по системата на директни елиминации в един мач. За тях се класират победителите от всички спортни области в страната, които по това време са общо 13 на брой. 

„Ботев“ печели надпреварата в Пловдивска област и се класира за националните елиминации. В тях отборът ни отстранява „Левски“ (Бургас) след победа с 2:0, след което и варненския „Шипченски сокол“ с 3:1.

Така на 3 октомври 1929 г. в София отборът на „Ботев“, придружен от 200 свои верни привърженици, играе финална среща за държавно първенство срещу отбора на „Левски“ (София). След един крайно напрегнат, динамичен и интересен двубой „Ботев“ побеждава с 1:0 и спечелва титлата „Държавен първенец“ и става носител на Царската купа по футбол за 1929 година. Шампионското попадение е дело на легендарния Никола Щерев – Старика, а победата е повод за истински празник на клубните членове и законна гордост от постигнатия успех, частица за който има всеки един от тях.

Периодът от 1929 до 1931 година е един от най-плодоносните за ФК „Ботев“. През тези години „Ботев“ е неизменен шампион на Пловдив и Пловдивската спортна област и участник във финалния кръг от държавното първенство на България. За постигнатите успехи през 1932г. БНСФ награждава СК „Ботев“ със специален златен медал, а състезателите му с медали за спортно отличие.

Ето и кои са първите златни момчета на Пловдив:

Емин Мехмедов – тютюнев работник. Роден за вратар, висок и изцяло изпълващ рамката на вратата, вещо ръководи защитата.

Михаил Костов – безупречен десен халфбек.

Андон Стоянов – един от най-добрите защитници в цялата тракийска футболна област по това време. По професия бил сладкар.

Георги Бичиров – тютюнев работник. Строен, стабилен ляв бек, играе добре с глава. Славел се като голям джентълмен на игрището.

Найден Радомиров – твърд и солиден в играта. Притежател на работилница и магазини за облекло и обувки в София и Пловдив.

Александър Касъров – левият халф е рожба на школата на Ботев. Един от най-силните на своя пост в Царство България. Нисък на ръст, но с отличен отскок и себераздаващ се докрай.

Янко Самоковлиев – любимец на публиката. Спринтьор, отличавал се с точното си подаване към съотборниците си и силен удар с доста свежест в играта. Също тютюнев работник.

Димитър Лафчиев – елегантен и коректен, истински спортсмен. Славел се със бързината на спринта си.

Никола Щерев – сърцето на отбора. Капитан и лидер, биткаджия и стратег. Играещ треньор на тима, умеещ добре да обяснява замисъла в играта. Една от най-авторитетните личности в Пловдив.

Станчо Проданов – бърз и съобразителен, с отличен удар и нестихваща стръв за борба, страшилище за всички вратари. Няма пропусната дузпа в кариерата си.

Вангел Каунджиев – ляво крило, изпъква с бързина и дрибъл.Останалите играчи през „златната 1929“  са

Кирил Радомиров (брат на Найден Радомиров), Михаил Дичев, братя Георги и Драгомир Бояджиев, Ангел Иванов, Никола Тодоров и Иван Петров.

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!