Предстоящ мач:

Ботев Враца - Ботев

Ботев Враца - Ботев

15 Септември, Купа на България: Сокол Марково – Ботев Пловдив

За първи път в своята история Ботев Пловдив тръгва от предварителната фаза в Купата на България. Настоящият турнир се провежда в две фази и е на елиминационен принцип от 1997 година насам. В първата, предварителна фаза от турнира се срещат отбори подали молба за участие само на регионален принцип в 8 териториални общини в България. Те определят по един победител, който да се предвижи във финалната фаза. В Пловдивска област това са 6 отбора. Само преди 2 седмици най-старият отбор победи Раковски с категоричното 6:0, а дебют направи нападателят Атанас Курдов отличавайки се с 2 гола и асистенция.

Утре от 17:00 часа срещу класния тим на Ботев Пловдив се изправя четвъртодивизионния Сокол Марково. Срещата ще се играе на стадиона на отбора, който е в по-долна група, а именно Сокол, в който играе бившия вратар на канарчетата Лилчо Арсов. 

Ще ви запознаем малко по-подробно с фазите в турнира за Купата на България.

А) Предварителна фаза
– участват всички желаещи футболни клубове с аматьорски статут от „В” и областните групи;
– всеки ОС на БФС излъчва по един представител на областта, който участва в зоналния турнир за определяне на два представителя на зоната;
– по система, регламент-график и програма всичкиЗС на БФС, на базата на представените от ОС на
БФС отбори, излъчват и представят задължително в БФС 8 /осем/ представители за финалната фаза /по двама за ЗС/.

Б) Финална фаза

– участват излъчените от предварителната фаза 8 аматьорски отбора, на ПФК от „Б” ФГ – Източна и Западна /24 отбора/ и на ПФК от „А” ФГ /16 отбора/ – общо 48 /четиридесет и осем/ отбора.

Финалната фаза на турнира се провежда в 6 етапа, разделени в 6 кръга.

I етап, 1 кръг /1/32-финали/ Участват 32 отбора.
Излъчените от предварителната фаза 8 отбора и останалите 24 отбора от двете „Б” футболни групи чрез пълен жребий опре-
делят 16-те /шестнадесет/ двойки отбори. Победителите излъчват 16 отбора, продължаващи във втория етап.

Победителите се излъчват по системата на отстраняване от една футболна среща.

Домакин на футболната среща е отборът, който играе в по-долната група. При 2 отбора от една и съща група домакин на футболната среща е първият изтеглен отбор при жребия.

II етап, 2 кръг /1/16-финали/ Участват 32 отбора.
Класиралите се от I етап 16 отбора, и 16-те отбора от „А” ФГ чрез пълен жребий определят 16-те /шестнадесет/ двойки отбори. Победителите излъчват 16 отбора, продължаващи в третия етап.

III етап, 3 кръг /1/8-финали/ Участват 16 отбора.
Класиралите се от II етап 16 /шестнадесет/ отбора, чрез пълен жребий, определят осемте двойки отбори, които излъчват 8 /осем/ отбора, продължаващи
в 4 етап.

История

Турнирът на националната купа се провежда от 1938 до 1942 година. В него участват отборите – първенци на спортните области в страната. От 1945 до 1990 година се провежда турнир за купата на Съветската армия. От 1981 година надпреварата за националната купа е подновена, като в нея участват отборите от цяла България. Играе се по системата на прякото елиминиране, а финалът е в един мач, като при равенство се играят продължения и евентуално се изпълняват дузпи. В годините, когато не се е провеждал турнирът, за носител на купата на България е обявяван носителят на купата на Съветската армия. От 1997 година генерален спонсор на турнира за купата на България е „Форд Мото Пфое”.

За Сокол Марково

Отборът е създаден пред 1928 година в Марково. Първото име на отбора е „Тракия“, след това „Тракийска слава“, а след 1944 година се нарича просто „Марково“ или „Родопски сокол“. От основаването си тимът сменя на няколко пъти игрището си. Първото игрище било хорището в центъра „Хармана“. Малко по-късно се избира друго място, пак на общински терен под старото, а именно „Говедарлъка“. На това място се подготвя едно по сносно игрище, като се поставят врати. По време на тоталитарния режим, се мести североизточно от него, докато накрая се установява извън Марково в местността „Исака“. През 1930 г., играчите събират пари, като Петър Бояджиев поръчва, ушиването на първия екип на отбора, който бил зелено и бяло на хоризонтални райета.

Години наред отборът играе в групите на зоните, като възхода му започва в средата на 90-те години. Няколко години отбора играе в Югоизточна В група, а след това два сезона се подвизава в Б група. Най големия успех на тима идва през 2000 година, когато „Сокол“ Марково е елиминиран от софийския Левски в 16-ина финалите за купата.

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!