Предстоящ мач:

Ботев - Арда

Ботев - Арда

120 години от рождението на великия Никола Щерев

На 13 март през далечната 1903 година се ражда една от най-големите и значими личности в клубната ни история – Никола Щерев.

Старика, както всички ботевисти го наричат, е двигател в развитието на клуба в ранните години от неговото съществуване. Делата му оставят дълбока диря в “жълто-черния” летопис, а името му се превръща в епохално за историята на клуба.

Никола Щерев се присъединява към “канарчетата” през 1917 г., като преди това играе в отбора на “Бай Ганьо” от Съдийския квартал. В дългогодишната си спортна кариера Старика участва в над 100 официални срещи за “жълто-черните” за градско и областно първенство на Пловдив, и държавно първенство на България. Шампион и носител на Купата на България за 1929г.

Никола Щерев е човекът, създал и легендарната „жълто-черна“ футболна школа. Изпратен на треньорски курс през 1924 година във Виена, завръщайки се от Австрия организира и започва да води тренировките на подрастващите формации. Неговата работа дава резултат през паметната за всички „жълто-черни“ сърца 1929 година, когато Ботев става шампион, а в състава му е пълно с момчета от създадените от Старика формации.

Едва ли можем да изкажем с думи огромната благодарност, която дължим на основоположника на детско-юношеската школа на клуба, на капитана и автор на победния гол срещу Левски в София през 1929 година, благодарение на който Ботев става за първи път шампион в своята история.

На дългогодишния треньор и ръководител в клуба ни, на човека, внедрил и утвърдил редица спортове под жълто-черните знамена!

За издигането на клубния имидж сред останалите спортни организации в нашия град, както и в цялата страна, благодарение и на дейността си като неизменна част от ръководителите на Тракийската спортна федерация и Пловдивската спортна област.

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо от любимия клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!