Предстоящ мач:

Локомотив София - Ботев

ЦСКА София - Ботев

116 години от рождението на легендарния Никола Щерев

В историята на всяка една значима обществена организация има личности, допринесли в най-голяма степен за нейното утвърждаване и развитие. За футболен клуб „Ботев“ Пловдив една от най-ярките фигури без съмнение е легендарният Никола Щерев.

„Старика“, както с любов го наричат поколения ботевисти, е роден на днешната дата преди 116 години. За всички, обичащи „жълто-черните“, това име значи много! И няма как да бъде друго.

Присъединил се към „Ботев“ през 1917 година, Никола Щерев оставя след себе си ярка следа в развитието и успехите на клуба.

Едва ли можем да изкажем с думи огромната благодарност, която дължим на родоначалника на детско-юношеската школа на клуба, на капитана и автор на победния гол срещу „Левски“ в София през 1929 година, благодарение на който „Ботев“ става за първи път шампион в своята история.

На дългогодишния треньор и ръководител в клуба ни, на човека, внедрил и утвърдил редица спортове под жълто-черните знамена! За издигането на клубния имидж сред останалите спортни организации в нашия град, както и в цялата страна, благодарение и на дейността си като неизменна част от ръководителите на Тракийската спортна федерация и Пловдивската спортна област.

Значимостта на „Старика“ за „Ботев“ можем да почувстваме и разберем, обръщайки поглед назад към историята.

Ето какво казва за него бележитият Недко Каблешков, почетен член на нашия клуб, в речта си от 5 юни 1932 година, произнесена по случай 20-годишнината от основаването на „Ботев“:

„Хвала и чест вам, мили играчи, младежи, спортисти, скъп залог за по-радостни дни и по-светли бъднини на Родината. Радвайте се и веселете за добре изминатите 20 години на дружеството ви, като гледате как то е закрепнало и е заслужило доверието и почестите на добрите граждани, на спортни и други дружества и организации.

Весели се и тържествувай и ти Никола Щерев, защото днес се дава правилна преценка на твоя 15-годишен непрекъснат, усилен труд над дружественото знаме, като заслужено те назовават спортист-възпитател и ти поднасят поздравления, дарове и знакове за отличия тия, които ценят и уреждат спорта у нас и тия, що милеят за здравето на нашата младеж.

Ура! Да пребъде на веки спортният клуб „Христо Ботев“; да живеят милите, млади негови спортисти; да живее и спортиста-учител Никола Щерев, на многая лета!“

Подобни статии

Подобни статии