Предстоящ мач:

Славия - Ботев

Славия - Ботев

112 години от рождението на Никола Щерев – Старика

На 13 март през далечната 1903 година се ражда една от най-големите личности в историята на „Ботев“ – Никола Щерев. Старика, както всички го наричат, е двигател в развитието на клуба в ранните години от неговото съществуване. Делата му оставят дълбока диря в „жълто-черния“ летопис, а името му се превръща в епохално за историята на клуба.

Никола Щерев се присъединява към „Ботев“ през 1917 г., като преди това играе в отбора на „Бай Ганьо“ от Съдийския квартал. В дългогодишната си спортна кариера Старика участва в над 100 официални срещи за „жълто-черните“ за градско и областно първенство на Пловдив, и държавно първенство на България. Шампион и носител на Купата на България за 1929 г. Автор е на победния гол във финалната среща с „Левски“ (София) (1:0). 

Взима участие в 10 международни приятелски срещи и над 200 контроли с отбори от цялата страна. Неколкократно е включван разширения състав на „А“ националния отбор, в чиито редове изиграва една официална среща. През 1924 г. е в разширения състав на България за Олимпиадата в Париж. Освен играч и капитан на отбора на „Ботев“ Пловдив Никола Щерев е и дългогодишен негов старши-треньор. През цялата си спортна кариера той е и член на ръководството на клуба, на Тракийската спортна федерация и Пловдивската спортна област. Завършва треньорска школа в Австрия и обучава млади футболисти в Пловдив. Един от родоначалниците на детско-юношеската школа в България. „Заслужил майстор на спорта“ от 1962 г. Бивш футболен съдия.

Подобни статии

Подобни статии

Не пропускай нищо ново от любимия си футболен клуб

Благодарим ви, че се абонирахте!
There was an issue submitting the form!