Предстоящ мач:

Ботев - Ботев Враца

Ботев - Ботев Враца

Клубът се обвърза с Общонародна фондация „Христо Ботйов“

ПФК „Ботев“ сключи договор за партньорство с Общонародна фондация „Христо Ботйов“. Неправителствената организация, имаща за цел да съхрани паметта и творчеството на великия български революционер и патрон на най-стария футболен клуб в България, е с 24-годишна история.

С рамковото споразумение помежду си двете страни изразяват съгласие, в условия на трайно партньорство и взаимноизгодно сътрудничество, да осъществяват съвместна дейност и да работят върху общи проекти.

Подпис под контракта сложиха изпълнителният директор на „Ботев“ г-н Иван Йотков и председателят на ОФ „Христо Ботйов“ г-н Боян Ботйов. Споразумението бе сключено в присъствието на собственика на „жълто-черния“ клуб г-н Георги Самуилов, който лично удостои със званието „Почетен член на Клуба“ г-н Боян Ботйов.

Общонародна фондация „Христо Ботйов“ е учредена на 18 април 1994 година в София. Тя е единствената неправителствена организация, която работи за запазване на паметта и творчеството на поета, поддържа родовата къща на даскал Ботьо Петков в Карлово, превърната през 1995 година в музейна експозиция, връчва ежегодни национални награди и открива паметници и паметни знаци на войводата и негови съратници в България и чужбина.

Дейността на фондацията е насочена изцяло към укрепване на символите на националната ни гордост чрез увековечаване образа на един от най-светлите герои в нашата история, както и на възрожденските дейци, свързани с него.

Представителства на организацията има в тридесет града в България.

За първи път в историята на изследването  на живота и творчеството на Христо Ботйов фондацията осъществява три издания на една историческа реликва – личното тефтерче на поета, което пази малко известна строфа от стихотворението „Обесването на Васил Левски“. В него е и списъкът на четниците, с които войводата завладява Радецки, както и чернова на последното писмо на Христо Ботйов до приятелите му. Фондацията е издала и цветна карта на Балканския полуостров от края на ХІХ век със списък на Ботйови четници, техни снимки и родните им места. В две издания е отпечатан за първи път целият архив на поета, озаглавен „Христо Ботьов. Документи“.

Други издания, с които фондацията популяризира делото на войводата, са „Летопис за живота и дейността на Христо Ботйов“, цветен албум с паметниците на героя в България и чужбина, „Из публицистиката и писмата на Христо Ботйов“, автентичните му стихове „Вечност“ – преводи на творчеството му на пет езика, албум „Живот и дейност на Христо Ботйов и неговите четници в снимки“.

Най-значимото отличие, което фондацията връчва през годината, е ежегодната национална награда „Даскал Ботьо Петков“. Идеята за наградата възниква по повод 150-годишнината от рождението на първородния му син Христо. Даскал Ботьо Петков е бележит книжовник и педагог от епохата на Възраждането, дал своя принос за развитието на новобългарското образование и за обогатяването на възрожденската ни книжнина и публицистиката ни. Всяка година в Деня на народните будители – 1 ноември, наградата се връчва ва преподавател по хуманитарни дисциплини. Досега носители на престижното отличие са учители от Карлово, Пловдив, Калофер, Габрово, Велико Търново, Русе, Враца, Сливан, Варна, Козлодуй, Стара Загора, Силистра и Плевен. Първенците на випуските на Военна академия „Г.С. Раковски“ са били награждавани  от фондацията с кортици и възрожденски пищови.

С почетни плакети и грамоти фондацията удостоява личности с принос в запазването на идеалите и творчеството на Христо Ботйов.

Приоритет в дейността на фондацията е работата с младите хора. Провеждането на национални конкурси за ученически есета, химни и изложби на Ботйова тематика са част от провежданите инициативи.

Фондацията е съорганизатор и на ежегодните тържества на кораба „Радецки“ в Козлодуй, както и на тези в село Скравена, Ботевградско, където се намира пантеонът костница с десет черепа на Ботйови четници.

Със съдействието на общонародна фондация „Христо Ботйов“ са издигнати паметници на безсмъртния поет и революционер в множество градове и села.

Редица международни изяви, организирани с участието на фондацията, разпространяват делото на великия българин и извън пределите на страната. Негови паметници и паметни плочи са поставени в Париж, Виена, Букурещ, Скопие и други места по света.

Подобни статии

Подобни статии